Завършихме 2023г. с 661 967 нощувки, което се равнява на 30%

...
Завършихме 2023г. с 661 967 нощувки, което се равнява на 30%
Коментари Харесай

Ищар и Nouvelle Vague на сцената на „Франкофоли“ 2024


„ Завършихме 2023г. с 661 967 нощувки, което се равнява на 30% растеж по отношение на 2019г, а от тези осъществени нощувки бележим 18% растеж при българските жители и 20% растеж при задграничните жители. Това се дължи на няколко фактора, единият от които е инвестицията в културно наличие и културна стратегия. Това беше ангажимент, който поехме в този управнически мандат на кмета Костадин Димитров – да влагаме и програмираме огромни, комерсиални фестивали, които имат капацитет и спомагат за нарастване на туристопотока в града. След приемането на бюджета на Фондация Пловдив 2019 и оповестената покана по стратегия „ Наследство “, при голям интерес и конкуренция, бяха подадени планови оферти за 2.5 млн. лв.. Одобрените планове бяха оповестени тази заран, като УС на Отечествен фронт „ Пловдив 2019″ гласоподава нарастване на общата стойност на отворената покана с 300 000 лв., с което бюджетът на стратегия „ Фестивали и огромни събития “ в Пловдив е 1 300 000 лева Така че, чака ни едно динамично лято с огромни продукции, събития и фестивали, а фестивалът Франкофоли е един от тях. “

С тези думи на заместник-кмета Пламен Панов стартира представянето на участниците в българското издание на Фестивала Les Francofolies 2024,  който ще се организира в Пловдив на 21 и 22 юни.  На специфична конференция в община Пловдив с присъединяване на кмета Костадин Димитров, шефа на фестивала в България – Христина  Спасова, заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, изп. шеф на Фондация „ Пловдив 2019″ Кирил Велчев и зам.-кмета по строителство и вложения инж. Тошо Пашов бяха показани няколко тематики.

Най-напред кметът Костадин Димитров даде настояща и детайлна информация за настоящите пътни поправки, след което бяха оповестени участниците в 7-то издание на Фестивала Les Francofolies и резултатите от отворената покана „ Фестивали и огромни събития “ по стратегия „ Наследство “ на фондация „ Пловдив 2019″.



„ Благодаря сърдечно на Община Пловдив, имахме доста мощно 6-то издание предходната година, за първи го направихме в Пловдив и всички, които не съумяха да го посетят откровено съжаляват. Тази година чакаме още по-силно 7-мо издание, което ще се състои на нова локация – стадион „ Ботев “. Едно ново начало, с което имам вяра, че ще дадем път на още доста огромни музикални събития след нас на стадион Ботев. “, каза  шефът на фестивала в България – Христина  Спасова.

В своето седмо издание, фестивалът взема решение да заложи на няколко познати и обичани от аудитория имена, които почитателите на събитието сами пожелаха да видят в България. В първата вечер на сцената ще излязат Нувел Ваг, Ищар и Willy William, а във втората публиката ще танцува дружно с Делукс, Барбара Прави и  Неж. Съвсем скоро ще бъдат оповестени и имената на останалите звезди на Francofolies 2024, както и богатата съпътстваща стратегия.

Разпиляната грациозност и изискан на французите от Нувел Ваг / Nouvelle vague/  и чарът на живите им осъществявания ги прави бързо любимци на интернационалната сцена. Изпълняват френски и британски кавъри на обичани части, нямат непрекъснати вокали, а работят с разнообразни изпълнителки. Създателите на плана са джаз музикантите Марк Колин и Оливие Либо. От началото си през 2004 до в този момент, Нувел Ваг имат над 700 000 продадени албума и стотици концерти по целия свят.

Израелската певица Ети Зах, по-известна под театралния си псевдоним Ищар /Ishtar/,  е добре позната у нас. Стилът й е забавен, друг, съчетаващ претекстове от Близкия изток с поп, фламенко и други световни ритми. Ищар идва в Париж при започване на 90-те, пее сама преди да стане част от етно групировката Алабина. Смесицата от мултикултурни стилове бързо трансформира музиката им в извънредно известна на интернационална сцена. Днес Ищар Алабина продава милиони копия от албумите си, отразяващи неподражаемия й сетивен жанр.

Делукс /Deluxe/ е френска електро поп група от южна Франция . Стилът им е танцувален, смесват хип-хоп, соул, фънк и джаз. Започват с 6 музиканта през 2007, другари от деца и увлечени по музиката. До през днешния ден имат издадени 6 студийни албума, а живите им участия са атрактивни с потреблението на доста и разнообразни принадлежности, които прибавят в микса.

Неж /Nej/ е родена и израснал в Тулуза.  Започва да пее доста рано, въодушевена от Mary J.Blige. На 18 се мести в Париж и бързо намира място на градска музикална сцена.

Барбара Пиевич, известна професионално като Барбара Прави , е френска певица и създател на песни. След като подписа с Capitol Music France през 2015 година, тя издава пет разширени пиеси с лейбъла. Тя показа Франция на състезанието за ария на Евровизия 2021 с песента „ Voilà “, като си обезпечи второ място, най-хубавият резултат за Франция от 1991 година Дебютният й албум „ On n’enferme pas les oiseaux “ (Не затваряме птиците) беше публикуван на 27 август 2021 година Като създател на песни Прави е написала песни за редица реализатори, в това число Яник Ноа, Джули Зенати, Чимен Бади и Джейдън Смит. Тя в допълнение композира „ J’imagine “ (Представям си) от Валентина, която завоюва Детската Евровизия 2020, и „ Oh Maman! “ на Lissandro, който завоюва Детската Евровизия 2022.

Френският диджей, продуцент и актьор Уили Уилям / Willy William/  е прочут с магнетичната си сила и неповторим тон. Работи с едни от най-нашумелите музикални актьори през днешния ден като Дейвид Гета, Джейсън Деруло и още. През 2016 година Хитът на Уили EGO е най-търсеното френско парче в Shazam за годината. Mi Gente завоюва MTV VMA Award и се задържа на чело на класациите в над 55 страни, както и #1 в на Global Spotify за удивителните 12 поредни седмици.

Очаквайте скоро оповестяването и на останалите звезди на Francofolies 2024.

Фестивалът се организира с поддръжката на Община Пловдив, Фондация 2019.

Основен медиен сътрудник на събитието е Радио Енерджи.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР